APRIL 2015
De 5 boszone van 2013 en 2014 van samen 14 ha en de duinfixatie 42 ha.
IDV 2012-2014 Overview 2015-05-06 22.16.28


OKTOBER 2014
12.000 bomen zijn aangeplant, 900 waterboxxen en 44 hectare duin gefixeerd.
Een filmpje geeft een beeld van de aanpak;

AUGUSTUS 2014
Werkbezoek Sharona Ceha en Jacqti de Leeuw 7-20 augustus
Biotoop herstel is zichtbaar na 2 jaar
Op het terrein van 4,5 ha waar nu 2 jaar een hek om heen staat en 5.000 bomen en struiken zijn geplant, staan de verschillende soorten grassen wel een meter hoog, er zijn vlinders, insecten en vogels en dat in zo’n korte tijd. Op de foto is te zien wat het verschil is met buiten het hek waar de rondtrekkende kuddes alles kaal grazen. Er zijn Euphorbia en Acaciastruiken (die prikken) geplant als heg om het hek later te vervangen als de bomen hoog genoeg zijn.

Maar niet alles gaat nog goed.
De grote erosiegeulen die het zand naar de landbouwgronden voert zijn door de afgelopen regens nog dieper geworden. Dit vraagt stevigere maatregelen. Dijkjes met stenen is hier onbegonnen werk en we besluiten dijkjes te maken van zakken gevuld met zand. We kopen nieuwe zakken en ruilen die voor de oude zakken van de bevolking. Dit zal aangevuld worden met heel veel rietmatten om zo de waterstroom verder te vertragen. Met deze klus zal direct begonnen worden, want het regenseizoen is nog niet afgelopen. Het blijft een hele uitdaging, maar wel een essentiële!
Nieuwsbrief aug 2014-
JUNI 2014
In 1 maand tijd zijn weer 20 ha (dat zijn 40 voetbalvelden), van de duin gefixeerd met 1,5 miljoen Euphorbiastruiken en het lokale gras dat gezaaid wordt.
Onvoorstelbaar!!!!

In de 2 kwekerijen zijn 10.000 bomen opgekweekt. En opnieuw een training aan de agro-animateurs. Voor wie goed frans kan hierbij het franse verslag:
ONG ADI Formation
APRIL 2014 Werkbezoek: De exponentiële groei van het aantal vrouwengroepen is aanleiding voor een tussentijds werkbezoek.
We werken nu met 39 vrouwengroepen en 4300 vrouwen,en er zijn in enkele maanden 30 aanvragen binnen gekomen. Een goede planning is nodig, zowel daar als hier.
IFPD (Initiative Femmes du Pays Dogon) heeft nu naast de directeur Saidou Teme, Fatoumata Kodio (chef de programme de Microcredits), Sosselem Dolo, chef d'Epicentre Sangha, Amakene Guino (chef d'Epicentre Koundou), Hamidou Guindo (chef d'Epicentre Nakomon). We hebben vacatures voor het epicenter in de vlakte (Sogou Yaguem) en epicenter Nando.
Voor IDV (Initiative Desert Vert), als Superviseur Keneko Dara, en 3 uitvoerende krachten (Bocar, Domo en Elie). Met Assai Guirou hebben we een boomkwekerij opgezet en Meni Kodio is uitvoerende bij het houtbesparende fornuis programma.


Het kantoortje voor IDV in Koundou is in aanbouw
.
Jaarverslag 2013 en Jaarrekening 2013
.

en in de boomkwekerijen is volop begonnen met de bomen....

MAART 2014
Training van de Agro-animateurs; in samenwerking met een andere lokale organisatie Harmoni de Development du Sahel (Bandiagara)


FEBRUARI 2014
Saidou TEME, directeur IFPD - IDV (Initiatieve Desert Vert) oftewel GWI is uitgenodigd voor een overleg en uitwisseling met andere NGO's

Het franse jaarverslag 2013 is al klaar!
ADI Rapport d'activités 2013-

JANUARI 2014
Werkbezoek, waarin veel in gang gezet is voor 2014

Er komt een 2de kwekerij in Banani waar meer water is.

Naast de Superviseur GWI gaan ook drie jongeren voor het Groene Woestijn Initiatief werken in Koundou.
De vier boszones zijn bepaald en een lokale Agronoom Abdoulla Bine Guindo is meegeweest om te adviseren.

Nieuwsbrief:
Nieuwsbrief januari 2014-

DECEMBER 2013
AUGUSTUS 2013

Werkbezoek; In de 12 dagen van ons werkbezoek hebben we onder begeleiding van de lokale directeur Saidou Teme en zijn team (Fatou, Sosselem en Jean) 24 van de huidige 32 vrouwengroepen bezocht en de bestaande programma’s geëvalueerd, de vorderingen in het kader van het Groene Woestijn Initiatief (GWI) bekeken en nieuwe deelprojecten opgestart. Daarnaast zijn er iedere dag gesprekken gevoerd met de vele andere lokale partners en met mogelijk nieuwe partners.

21 hectare duin is aangeplant (42 voetbalvelden!!!) in slechts een paar maand tijd.
6600 jatrophaplanten en 3560 bomen zijn geplant. Bekijk de twee video's.
De duinen:

Het boomprogramma:


en lees meer in de

Nieuwsbrief augustus 2013-
Augustus heeft veel meer regen gegeven: goed voor de oogst en voor alle bomen, jatropha en Euphorbia die net gepland is.


Juli 2013:
veel te weinig regenval! Maar 40 mm en dat terwijl het regenseizoen is.

Juni 2013:
Vanwege het aankomende regenseizoen is er volop jatropha geplant op het proefterrein (ecole experimental Initiative Desert Vert): ca 5000 planten
In de kwekerij zijn bomen opgekweekt en met de 50 Groasis waterboxen zijn zaden van bomen tot boompjes uitgegroeid.
En er is compost gemaakt.
Wilt u een indruk krijgen van de activiteiten? Verslag juni (in het frans maar met veel plaatjes):
RAPPORT IDV DU MOIS DE JUIN
Mei 2013: Training van 25 landbouw animators over de landdegradatie, de oorzaken, het programma van aanplanten van bomen (met groasis waterboxx), jatropha planten, nieuwe landbouwtechnieken als microdosering en wisselteelt en het maken van compost.


Eind april 2013; gestart met fixatie duinen! 20 ha wordt aangeplant de komende maanden. Dit zijn de grasheggen die in vakken van 15 bij 15 meter worden geplaatst waarbinnen Euphorbia stekken worden aangeplant.


April 2013; Groasis waterboxes worden geplaatst op het Ecole Experimental IDV terrein voor de opkweek van bomen ter plaatse. De zaden worden zowel direct gezaaid als dat ze worden opkweekt en dan geplant.Maart: de opkweek van duizenden Jatropha planten die later op het terrein als heggen en in wisselteelt geplant zullen worden

Februari: een simpel hek rondom het terrein om te zorgen dat loslopend vee geen schade toebrengt aan onze experimenten